RAMADHAN BULAN AMAL SALAH SATU CABANG AMAL ADALAH SEDEKAH

PENERANGAN :

Sedekah ni sebenarnya bagi sikit, pahala sikit. Bagi banyak, pahala banyak.sedekah yang paling bagus sekali adalah bagi sedekah yang paling ikhlas yang tak letakkan apa-apa harapan sedekah atau apa-apa doa kecuali 1 je.

Sedekah Semata-mata kerana Allah dan mengharapkan pengampunan Allah terutamanya bulan ramadhan Ini niat yang paling terbaik. Buat tanpa berkira-kira. Sebab biasanya bila niat yang ni Allah paling suka. Buat kerana nak Allah redha.

Ala macam manusialah.. kita suka kan kalau orang tolong kita tanpa berkira-kira. Kita jadi rasa nak bagi sesuatu je sebab dia tak berkira. Mengharapkan balasan ni ibarat kita buat sesuatu kita nakkan sesuatulah.

Macam staff bekerja sungguh-sungguh sebab nak bantu syarikat naik. Ada gaji ke takda dia tak kisah. Bos pun rasa nak bagi bonus lebih nanti kalau banyak duit. Dah tanda dah staff mana yang ikhlas masyaAllah.

Haa macam tu lah Allah. Dia lagi kita buat sesuatu kerana nak sesuatu tu yang jadi macam hati lagi tak nak bagi. Ooo tolong sebab nak gaji. Tak da gaji tak nak tolong eh.

So nak paham konsep sedekah mengharap balasan dengan tak mengharap balasan lebih kurang camtulah. Sebenarnya bila kita tak harap balasan tu... lagi banyak balasan yang diberi.

Time kita harap balasan, tak da pulak dia bagi. Time tak harap tulah dia nak dapat itu ini. Pernah jadi tak kat korang?

Kunci dia dekat hati. Kena ikhlas. Kena niat semata-mata kerana Allah. Allah bagi ke tak bagi ke serah jelah. Sebab kalau kita harap pun Allah jua yang bagi rezeki. Kalau tak harap pun Allah jua yang bagi rezeki. Sama je. Yang beza tadi markah dekat niat.

Susah nak buat tapi kena buat. Cara nak didik hati dengan sedekah ni supaya kita tak harap apa-apa balasan adalah kena konsisten bersedekah. Mula-mula buat sebab nak itu ini, itu normal. Imam ghazali memberi panduan..

Nak jauh dari penyakit hati ni kita kena lalui dulu penyakit-penyakit hati. Buat berterusan lama-lama buat penyakit tu akan hilang dengan sendirinya. So point paling penting kat sini adalah ikhlaskan hati betulkan niat biarlah kerana Allah.

Point lain nak bagi mudah faham. Contoh macam Nabi SAW... taat dan patuh pada perintah Allah kerana Allah bukan kerana nak masuk syurga. Ini level tinggi sebab bukan kerana balasan baginda nabi buat.

Tapi kerana faham kita ni hamba. Buat apa Allah suruh tinggal apa Allah larang. Kerana Allah. Kerana nak Allah sayang. Nak Allah redha. Bila Allah sayang, Allah redha. Auto dapat syurga. Tak perlu fokus buat baik sebab nak syurga. Asal buat baik nak syurga.

Salah ke nak masuk syurga. Tak salah. Betul lah tu. Tapi letak tu no 2. Fokus raih redha Allah. Cinta Allah no 1. Syurga biar Allah atur. Kalau kita niat ikhlas... amalan bagus baik. Takkanlah Allah tak bagi syurga kalau dia redha?

Masalah ramai orang sibuk mencanang dia dapat begitu begini sedangkan itu kerja Allah. Kerja kita buat dengan pejamkan saja mata tu. Panjang lebar tazkirah sedekah bulan ramadhan bulan rahmat

Jom sedekah kerana Allah wakaf ilmu FTR bantu orang lain dapat buku FTR. Bantu orang, Allah bantu kita.
Tekan sini | NAK WAKAF ILMU TAMBAH SAHAM AKHIRAT

Tekan sini | NAK WAKAF ILMU TAMBAH SAHAM AKHIRAT
Niatlah apabila bersedekah, hati bersyukur dengan segala nikmat Allah.Bila diajak buat kebaikan, hanya orang bersyukur sahaja pasti buat kebaikan kerana Allah.



RAMADHAN BULAN AMAL SALAH SATU CABANG AMAL ADALAH SEDEKAH-https://pnext.biz/img/Whats-App-1.gif


Web : https://pnext.biz/bcstu
Iklan dihantar oleh : bcstu (noraslinam579@Gmail.com)




Perhatian : Pnext.biz adalah pihak yang menyediakan perkhidmatan website pengiklanan online dan tidak bertanggungjawab terhadap sebarang iklan. Segala info iklan dan banner iklan adalah sepenuhnya menjadi tanggungjawab pemasang iklan tersebut.



Lain Lain Iklan Kategori yang sama
Derma Dan Infak

RAMADHAN BULAN AMAL SALAH SATU CABANG AMAL ADALAH

RM 1.00
Baca Lagi

NAK TAHU RAHSIA FORMULA TARIK REZEKI BANYAKKAN BER

RM 10.00
Baca Lagi

KETAHUI RAHSIA BAGAIMANA ANDA BOLEH BERSEDEKAH UNT

RM 0.00
Baca Lagi

PAHALA BERSEDEKAH TAMBAH SAHAM AKHIRAT

RM 0.00
Baca Lagi

NAK TAHU BAGAIMANA NAK KAYA ? BANYAKKAN BERSEDEKAH

RM 0.00
Baca Lagi

TIDAK JATUH MISKIN ORANG YANG BERSEDEKAH

RM 0.00
Baca Lagi


Lain Lain Iklan Dari Kedai yang sama



Dijemput Singgah ke Kedai saya untuk melihat pelbagai produk hebat lain

RAWAT SAKIT-SAKIT BADAN HANYA MINUM SUSU SETIAP HA-https://pnext.biz/img/my-store.jpg
KLIK DIBAWAH KE KEDAI
NAZRI
RAWAT SAKIT-SAKIT BADAN HANYA MINUM SUSU SETIAP HA-https://pnext.biz/img/bagus.gif


VIRALKAN IKLAN & PRODUK ANDA DI SINI.

POST IKLAN PERCUMA
>> Klik Sini <<

DAFTAR DI BAWAH

PERCUMA 1 MINIPAGE

iklan percuma daftar

×
Select Category

PRODUK(293)

BABIES(3)

KESIHATAN(143)

PERNIAGAAN RUNCIT(11)

FESYEN WANITA(7)

KECANTIKAN(66)

FESYEN LELAKI(0)

MINYAK WANGI(12)

PENDIDIKAN(69)

DERMA DAN INFAK(11)

TUDUNG(8)

ARTIKEL(40)

PEMBORONG(8)

PRODUK DIGITAL(276)

MAKANAN(105)

PERNIAGAAN(335)

KENDERAAN(32)

ELEKTRONIK(17)

SUKAN/HOBI(3)

PERCUTIAN & PELANCONGAN(466)

RUMAH & BARANG PERIBADI(43)

PEKERJAAN(17)

SERVIS(156)

HARTA BENDA(12)

LAIN-LAIN KEPERLUAN(473)

Select Negeri

SELANGOR(349)

PAHANG(131)

KELANTAN(690)

PERAK(115)

NEGERI SEMBILAN(111)

KEDAH(105)

TERENGGANU(69)

SABAH(82)

SARAWAK(24)

JOHOR(207)

MELAKA(106)

PENANG(78)

PERLIS(29)

KUALA LUMPUR(130)

PUTRAJAYA(59)

LABUAN(18)

MALAYSIA(973)

INDONESIA(16)

SINGAPORE(28)

BRUNEI(21)