Bagaimana cara Allah makbulkan doa kita? Kebanyakkan doa yang diajukan oleh para rasul dan nabi dima

Category
Pendidikan
Brand
PENERANGAN :

Bagaimana Cara Allah Makbulkan Doa Kita?

Bagaimana cara Allah makbulkan doa kita?

Perkara ini memerlukan penjelasan yang tersirat.

Fahaman kita tentang makbulnya sesuatu doa mungkin hanya mampu menyingkap selapis daripada kenyataan itu.

Tetapi di sisi Allah mempunyai makna dan tafsiran yang berlapis-lapis.

 
Bagi menyingkap rahsia itulah Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:
 
Tidaklah seorang yang berdoa kepada Allah dengan doa kecuali Allah akan memberikan kepadanya, sama ada dengan dikabulkan segera di dunia lagi. Atau disimpankan untuknya kebaikan di akhirat atau ditutupkan (kifarat) dosanya setakat doanya selama dia tidak doakan unsur-unsur dosa, memutuskan silaturrahim atau memohon disegerakan.
Maka sahabat berkata, ‘Ya Rasulullah, bagaimana doa minta segera itu?
Baginda bersabda, ‘Seorang itu berdoa, aku berdoa Tuhanku, maka perkenanlah segera'”
— Riwayat al-Tirmizi no 3968
 

Melalui hadis ini para ulama telah merumuskan bahawa doa itu dimakbulkan menerusi pelbagai kaedah dan keadaan yang meliputi:

1. Doa Itu Dimakbulkan Serta-Merta

Kebanyakkan doa yang diajukan oleh para rasul dan nabi dimakbulkan serta-merta.

Doa Rasulullah SAW menjelang perang Badar misalnya dikabulkan oleh Allah serta-merta.

 

Begitu juga doa Ibn Abbas r.a ketika meminta hujan semasa umat Islam dilanda kemarau yang dasyat.

Belum pun sempat Ibn Abbas meletakkan tangannya ke bawah, hujan telah turun mencurah-curah.

Begitu juga dengan cerita tiga orang pemuda yang berdoa dengan wasilah amal masing-masing apabila terperangkap dalam sebuah gua, sepertimana yang diceritakan dalam sebuah hadis yang panjang lagi masyhur.

 

Pintu gua itu tergerak (membuka ruang) serta-merta setiap kali salah seorang mereka selesai berdoa.

Inilah bukti jaminan Allah melalui firmanNya:

Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku, maka beritahulah mereka sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir kepada mereka. Aku memperkenankan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepadaKu.

— Surah al-Baqarah 2: 186


2. Allah Makbulkan Doa Pada Waktu Lain

Acapkali juga sesuatu doa walaupun baik, datang daripada orang yang baik, pada waktu yang baik — tetapi Allah tangguhkan ke waktu yang lain.

Hal ini demikian kerana Allah sayangkan hamba-Nya itu.

 

Allah sengaja berbuat demikian untuk menguji hambaNya, sehingga seorang hamba itu telah bersedia untuk menerima nikmat-nikmat daripada Allah.

Misalnya, Allah mengurniakan kekayaan setelah ada dalam hati seorang hamba itu rasa syukur, supaya tidak akan menjadikannya kufur dengan kekayaan.

 

Allah kurniakan kekuasaan setelah dalam hati seseorang itu ada rasa tawadduk dan sifat adil, supaya dia boleh menjadi pemerintah yang baik apabila sudah berkuasa.

Jika tidak bersedia, dibimbangi nikmat itu boleh bertukar menjadi bala.

Itulah yang disebut “istidraj” – yakni pemberian Allah yang merupakan satu kutukan dan memudaratkan untuk iman dan Islam seseorang yang derhaka kepadaNya.

Oleh sebab itu, sering kali juga Allah menahan pemberianNya kerana kasih sayangNya terhadap seseorang.

 

3. Dihindarkan Daripada Bahaya

Doa kita kadang-kadang dimakbulkan Allah dengan cara dihindarkan daripada bahaya yang mungkin datang.

Kita tidak tahu apa bahaya yang ada di hadapan, lalu Allah datangkan halangan.

Boleh jadi kita akan ditimpa penyakit yang kronik, mengalami kemalangan jalan raya, difitnah atau sebagainya.

Namun dengan doa yang kita panjatkan kepada Allah, Allah selamatkan kita sebagai ganti apa yang didoakan.

Hakikat ini sangat sulit untuk difahami kerana ditunaikan tanpa sedar.

Mengapa?

Yalah, kita minta yang lain, tetapi Allah berikan sesuatu yang lain.

Namun yang lain itu lebih besar dan bernilai ertinya berbanding apa yang kita minta.

Misalnya, kita minta kejayaan dalam perniagaan, sebaliknya Allah hindarkan kita daripada penyakit-penyakit kronik.

Bukankah itu sesuatu yang lebih baik?

Ingatlah apa yang Allah tegaskan menerusi firmanNya:

 

Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.

— Surah al-Baqarah ayat 216


4. Allah Berikan Sesuatu Yang Lebih Baik Di Akhirat

Hidup di dunia cuma sementara.

Akhirat itu lebih baik dan lebih kekal.

Beruntunglah jika kita mendapat sesuatu kurnia di akhirat berbanding kurnia di dunia ini.

Padahal kehidupan akhirat lebih baik dan lebih kekal.

— Surah al-A’laa ayat 17

Sebagai perbandingan:

Sehelai rumput di syurga adalah lebih baik daripada sebutir mutiara di dunia.

Mengapa?

Hal ini demikian kerana rumput di syurga itu lebih kekal berbanding sebutir mutiara di dunia.

Itu baru sehelai rumput, bayangkan sebutir mutiara di syurga. Sesungguhnya, bukan sahaja lebih kekal malah lebih bernilai daripada sebutir mutiara di dunia.

Orang yang berdoa dan doanya tidak dikabulkan di dunia, doa itu akan dikabulkan diakhirat kelak, InsyaaAllah.

Doa yang dikabulkan di akhirat itu sesungguhnya lebih baik dan kekal daripada dikabulkan di dunia lagi.

Kadang-kadang Allah menahan kekayaan yang kita pinta di dunia kerana Allah hendak memberikan kita kekayaan di akhirat.

Kekayaan di akhirat bererti syurga.

Menyedari hakikat ini, seharusnya kita tidak akan jemu berdoa dan tidak akan berputus asa.

Bagi orang yang yakin akan kehidupan di akhirat, mereka akan berterus-terusan berdoa sekalipun doa mereka seolah-olah tidak dikabulkan di dunia ini.

Banyak doa yang diajarkan oleh Allah kepada kita, manfaatnya adalah untuk hari akhirat.

Doa minta dimatikan dalam iman, masuk ke dalam syurga dengan iman, terhindar daripada api neraka, minta dibangkitkan dalam keadaan bersama-sama orang yang membuat kebaikan dan tidak ditempatkan bersama-sama orang yang zalim.


5. Kifarat Kepada Dosa-Dosa

Manusia sentiasa berdosa kepada Allah sama ada yang disengajakan atau tidak disengajakan.

Dosa ialah pendinding daripada mendapat bantuan, keampunan dan kasih sayang Allah.

Kita mengharapkan dosa itu diampunkan dengan taubat.

Malah untuk itu kita diwajibkan untuk bertaubat atas dosa-dosa yang kita sedari.

Namun, apakah jaminan taubat kita telah diterima sekalipun telah menempuh syarat-syaratnya?

Bagaimana pula dosa yang kita lakukan tanpa kita sedari?

Itu lebih sukar diatasi.

Mana mungkin kita bertaubat atas dosa-dosa yang kita rasa kita tidak melakukannya?

Maka disinilah peranan doa-doa yang kita panjatkan kepada Allah SWT.

Doa-doa itu menjadi sebab untuk dosa-dosa kita diampunkan walaupun bukan itu yang kita pohon daripada Allah SWT.

Orang yang berdoa kepada Allah, sentiasa disayangiNya.

Tanda Allah sayang kepadanya adalah dengan mengampunkan dosa-dosa orang itu walaupun dia tidak meminta ampun.

Inilah kehebatan dan kebesaran sifat al-‘Afuw (Yang Maha Pemaaf) dan al-Ghaffar (Yang Maha Pengampun) Allah SWT.

Salah satunya ialah Dia mengampunkan dosa-dosa hambaNya walaupun hamba yang berdoa itu tidak meminta ampun.

 

Penutup: Jangan Berdoa Tanpa Bertahmid dan Berselawat

Ulama ada menjelaskan bahawa sesuatu doa itu tidak akan dimakbulkan tanpa bertahmid (memuji) kepada Allah dan berselawat kepada Nabi Muhammad SAW.

Kedua-dua faktor ini sangat penting untuk melahirkan rasa bersyukur dan berterima kasih kepada Allah dan Rasulullah SAW.

Tanpa rasa syukur, sukar doa kita itu didengar dan seterusnya diperkenankan oleh Allah SWT.

Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu, dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah keras”.

— Surah Ibrahim ayat 7

Yang paling utama ialah jangan sekali-kali berputus asa untuk terus berdoa kepada Allah SWT.

Dapatkan Ebook Magnet Rezeki Cara Allah untuk booster masa untuk anda raih dan capai kejayaan. Ebook Rahsia Magnet Rezeki(RMR) dan Ebook Rahsia Kelancaran Magnet Rezeki(KMR).

Klik sini :
https://e-Rezeki.my/go/yes.php?id=558_6

SALE IS RECRUITING!


KONGSI ARTIKEL INI DENGAN SEBARKAN LINK DI ATAS..

Notakaki : Jika anda nak ikut saya buat Perniagaan Online melalui platform Affiliate, saya rekemen anda daftar affiliate Projek e-Rezeki.my ni.. Untung setinggi RM76 satu jualan. Content untuk promosi pun team mereka sediakan setiap hari.

Team mereka pun sangat membantu, guide kepada setiap affiliate, jangan malu bertanya mereka ya. Sangat mudah untuk buat marketing, semudah copy paste je.

Pesaingan pun kurang. Berminat? Daftar (Dibuka PERCUMA sehingga 11 malam ini) dengan klik SIGNUP kat link ini :

https://e-rezeki.my/go/recruit.php?ref=558


**Dah register pm saya ya untuk bagi anda link ke group khas. Sebelum jam 11 malam.

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

---------------

Nak tips PERCUMA Magnet Rezeki?
Klik link ini:

https://e-rezeki.my/kombo/?id=558

Nak dapatkan ilmu sharing seperti ini dan sebarkan Secara Percuma sambil jana pendapatan? Daftar akaun affiliate e-Rezeki.my anda sekarang disini & pm saya untuk bawa masuk ke group khas :

https://e-rezeki.my/go/recruit.php?ref=558

Ada masalah hutang? baca ni dulu. Langkah nak selesai hutang cepat !

https://e-Rezeki.my/go/yes.php?id=558_10

 

 



Bagaimana cara Allah makbulkan doa kita? Kebanyakkan doa yang diajukan oleh para rasul dan nabi dima-https://pnext.biz/img/Whats-App-1.gif


Web : https://e-Rezeki.my/go/yes.php?id=558_6
Iklan dihantar oleh : Fikri16 (ahmadmohdnazri814@gmail.com)




Perhatian : Pnext.biz adalah pihak yang menyediakan perkhidmatan website pengiklanan online dan tidak bertanggungjawab terhadap sebarang iklan. Segala info iklan dan banner iklan adalah sepenuhnya menjadi tanggungjawab pemasang iklan tersebut.



Lain Lain Iklan Kategori yang sama
Pendidikan

Bagaimana cara Allah makbulkan doa kita? Kebanyakk

RM 0.00
Baca Lagi

Mahu Anak Anda Pintar & Pandai Membaca Sebelum Mas

RM 27.00
Baca Lagi

KETAHUI TEKNIK LULUS CEMERLANG PEPERIKSAAN MUET DI

RM 30.00
Baca Lagi

PANDUAN HOME TUITION :Hanya Mengajar Tuisyen Dari

RM 30.00
Baca Lagi


Lain Lain Iklan Dari Kedai yang sama



Dijemput Singgah ke Kedai saya untuk melihat pelbagai produk hebat lain

Jana Pendapatan 4 - 5 Angka Sebulan Dengan 2 step -https://pnext.biz/img/my-store.jpg
KLIK DIBAWAH KE KEDAI
Ahmad NAZRI
Jana Pendapatan 4 - 5 Angka Sebulan Dengan 2 step -https://pnext.biz/img/bagus.gif


VIRALKAN IKLAN & PRODUK ANDA DI SINI.

POST IKLAN PERCUMA
>> Klik Sini <<

DAFTAR DI BAWAH

PERCUMA 1 MINIPAGE

iklan percuma daftar

×
Select Category

PRODUK(338)

BABIES(2)

KESIHATAN(75)

PERNIAGAAN RUNCIT(2)

FESYEN WANITA(12)

KECANTIKAN(44)

FESYEN LELAKI(1)

MINYAK WANGI(7)

PENDIDIKAN(72)

DERMA DAN INFAK(6)

TUDUNG(5)

ARTIKEL(21)

PEMBORONG(4)

PRODUK DIGITAL(133)

MAKANAN(89)

PERNIAGAAN(298)

KENDERAAN(35)

ELEKTRONIK(19)

SUKAN/HOBI(2)

PERCUTIAN & PELANCONGAN(466)

RUMAH & BARANG PERIBADI(27)

PEKERJAAN(19)

SERVIS(114)

HARTA BENDA(5)

LAIN-LAIN KEPERLUAN(162)

Select Negeri

SELANGOR(302)

PAHANG(62)

KELANTAN(581)

PERAK(57)

NEGERI SEMBILAN(55)

KEDAH(73)

TERENGGANU(21)

SABAH(53)

SARAWAK(16)

JOHOR(137)

MELAKA(49)

PENANG(31)

PERLIS(3)

KUALA LUMPUR(87)

PUTRAJAYA(13)

LABUAN(4)

MALAYSIA(520)

INDONESIA(14)

SINGAPORE(15)

BRUNEI(11)